식품효소공학 연구실
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효소는 화학반응의 반응속도를 최대 1017 배나 가속화시킬 수 있는 가장 효율적인 촉매제 중 하나이다. 효소를 이용하여 고부가가치 소재를 효과적으로 개발하는 것은 식품과학에서 오래된 연구주제이다. 최근 새로운 의약 및 기능성 식품소재 개발 연구가 활발해지면서 효소를 이용한 생산공정기술 개발이 활발히 진행되고 있다. 이러한 추세에 맞춰 효소의 반응 메카니즘을 이해하고 응용하는 연구가 식품생명공학 분야의 선도 분야로 인식되고 있다. 식품효소공학실의 연구분야는 유전자 재조합 기술, 단백질 생산 및 정제 기술, 그리고 기기분석을 통한 반응 분석기술을 기반으로 하며, 모든 유전자 발현산물, 즉 효소, 및 항체를 연구 대상으로 삼고 있다. 이를 통해 기능성 식품소재 생산을 위한 식품용 효소 개발과 식품 내 유해물질의 신속검출을 위한 분석용 효소 및 항체 개발을 통해 고부가가치 식품바이오 산업의 발전에 기여하는 것을 비전으로 삼고 있다.
Enzymes are amongst nature's most proficient catalysts, accelerating reactions by some 1017 fold. The applications of these fascinating biocatalysts to development of high value-added materials are one of the oldest research topics in food science, but still they are challenging. Recently, the research fields are expanding to new pharmaceuticals and functional food compounds using enzymes as target molecules or synthetic tools. Based on these trends, understanding of enzyme mechanisms and its applications are considered as one of the leading fields in Food Biotechnology.
The aims of our laboratory are development of new bio-active compounds through exploiting novel enzyme system with efficiency and selectivity. In order to accomplish these topics, we are handling most of recent enzymology techniques; gene cloning, protein expression and purification, enzyme engineering, and characterization of enzymes. In addition, structural analysis, protein crystallography, and drug design are part of our interests which will be accomplished in the collaboration of researchers in other fields.