식품 및 생활환경 안전성 연구실
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식품 및 생활환경 안전성 연구실은 식품·환경 내 위해 미생물 및 독성 물질에 대한 기반 연구를 통해 식품·의약학·헬스케어·보건·환경· 화장품·살생물제 등 연계 분야에서 활용될 수 있는 위생·안전성 확보 기술 개발 연구를 수행한다. 이에 동 분야 전문 연구인력 양성 및 해당 산업 진출의 가교 역할을 할 수 있도록 한다.
본 연구실에서는 특히 식품생명공학과의 주요 비전인 ‘기술융합 및 식품 기능·안전 특화를 통한 헬스케어 식품·바이오산업 선도’를 위하여 식품 고유의 기능성과 안전성을 동시에 향상시킬 수 있는 1) 원천·응용 기술의 개발과 이를 통한 2) 헬스케어 분야의 개척을 집중 추진한다.
주요 관심분야 및 추진 중에 있는 세부연구분야는 다음과 같다.
- 식품·환경 중 식인성·접촉성 감염균 및 위해 대사 산물을 생산하는 미생물의 발굴
- 식품매개질환 원인균의 특성 연구를 통한 병원성 발현 기작과 위해 분석
- 미생물 생장·대사·환경저항성·사멸·교차오염 등 고유 특성 분석을 기반으로 한 검출·살균 등 위해 예방·제어 기술 개발
- 차세대염기서열 분석법 기반의 위해 미생물 생물정보 해독 및 위해도 결정의 핵심 기능·조절 유전자 발굴
- 푸드슈티컬 및 코스메슈티컬 제품 및 기능성·안전성 향상 기술 개발
- 연계 산업 현장의 애로 사항 해결을 위한 원천 기술 개발 및 기술 실용화 연구
Food and life-environment safety laboratory focuses on the basic and application researches regarding the risky microorganisms and toxic substances to develop advanced technologies for hygiene and safety. Specialists on research fields including the food, pharmaceutical, healthcare, public health, environment, cosmetic products, and/or biocides will be nurtured and can entry to the relevant industries.
To meet the visions of the department of food and biotechnology in Korea university (Leader of food- and bio-industries based on the convergence technologies specialized for food functionality and safety), technologies for the improvement of inherent functionality and safety of food products will be developed especially for 1) original and application techniques, 2) strategies for pioneering research areas of healthcare.
Main research interests are as follows:
- Prevalence analysis on the foodborne/contagion pathogens and microorganisms with the risky metabolisms
- Characterization of pathogens in foods and life-environments for analyzing the mode of action for the pathogenecity
- Development of risk management strategies especially for the selective detection or decontamination of pathogens based on the inherent characteristics (survival, growth, metabolisms, stress-resistance, inactivation, cross-contamination)
- Bioinformatics with the next-generation sequencing for the discovery of key functional and/or regulatory genes as the determinant factors on risk levels of microorganisms
- Development of foodceutical and cosmeceutical products based on the advanced technologies for the product functionality and safety
- Practical use and commercialization of food technologies overcoming the bottleneck problems in relevant field of industries including the food, pharmaceutical, healthcare, public health, environment, cosmetic products, and/or biocides