식품멀티오믹스분석학 연구실
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장내환경에서의 microbiota의 변화는 다양한 질환에 영향을 미쳐 뇌기능 저하와의 상호작용까지도 발표가 되고 있는 최신 연구주제이다. 본 연구실에서는 멀티오믹스 기반 프로바이오틱스 및 신바이오틱스의 생리활성과 장내미생물간의 상호작용 기전규명을 통해, 고부가가치식품 바이오신소재와 이를 적용한 발효유제품의 개발을 목적으로 연구를 수행하고 있다.
천연물 유래 신바이오틱스의 상승효과에 집중하여 유단백질의 프리바이오틱스 소재화를 위한 지속적인 연구와 유산균 프로바이오틱스 생물자원의 발굴을 통한 최적 신바이오틱스 식품소재를 심층적으로 연구하여 장내 전달과 생리활성 메커니즘 규명을 연구하고, 발효유제품의 공정에서 생리활성 신규소재의 적용에 따른 이화학적 및 미생물학적 변화와 품질특성에 대한 가공적성 평가를 위한 연구를 수행하고 있다.
Our researches are aimed at development of pharmaceutical-grade bioactive food raw materials and fermented food products . In order to accomplish these topics, we are researching on synbiotic combination between probiotics and prebiotic potential food raw materials through evaluation of growth kinetics, metabolomic and glycoproteomic analysis. In addition, these products are challenged to investigate gut microbiota modulation and its relationship with human disease.
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Main research interests
- Development of Probiotics and their fermented products : Identification of probiotic potential lactic acid bacteria and application in functional food products
- Proteomics of milk proteins : Enhancement of health benefits of fermented Maillard reaction products
- Gut microbiota modulation and Its relationship with human disease : Synbiotic interaction between probiotics and prebiotic substrates
- Development of Probiotics and their fermented products : Identification of probiotic potential lactic acid bacteria and application in functional food products